dinsdag 11 juni 2013

Informatie over hooikoorts

Wat kan ik doen tegen hooikoorts


Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van neusverkoudheid. De oorzaak is een allergische reactie op pollen van grassen, bomen of kruiden. Het afweersysteem van een hooikoortspatiënt reageert heftig op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. Bij de meeste hooikoortspatiënten ontwikkelt hooikoorts zich over een paar jaar, vaak tussen de 8e en 25e jaar. Ikzelf kreeg rond mijn 18e last van hooikoorts. Vaak worden de klachten minder wanneer men ouder wordt. Bij mij (ik ben nu 35) is dit helaas nog niet het geval, maar ik kijk er wel al naar uit.

Wat zijn de klachten bij hooikoorts?

Wanneer je last van hooikoorts hebt, kan dit zich op verschillende manieren uiten.

Last hebben van je neus
Ikzelf heb altijd heel erg last van mijn neus door de hooikoorts. Mijn neus zit vaak dicht of ik heb juist last van een loopneus. Ik moet heel vaak niezen wat tijdens het autorijden voor gevaarlijke situaties zorgt. De niesbuien bestaan vaak uit meer dan 10 keer niezen. Dit is erg vermoeiend en wanneer dit de hele dag zich herhaalt ben je 's avonds helemaal uitgeput. Bij mij gaan er op een 'slechte' dag meer dan 10 zakdoeken doorheen. Een hooikoortspatiënt die extreem last heeft van hooikoorts raad ik dan ook aan om een goede voorraad zakdoeken in te slaan.

Last hebben van je ogen 
Dit is ook een veelvoorkomende hooikoortsklacht. Ikzelf heb ook vaak last van mijn ogen. Ze voelen dan branderig aan en jeuken heel erg. Ze zijn uitgedroogd en het lijkt wel alsof er zand in zit. Kunst is dan om niet met je handen in je ogen te wrijven, al lukt dit niet altijd. Het kan ook voorkomen dat je last krijgt van traanogen.

Last hebben van je keel 
Je keel kan dan droog en branderig aanvoelen waardoor je last krijgt van kriebelhoest. Hier heb ik gelukkig niet zoveel last van. In het verleden, meestal op 'slechte' dagen, heb ik weleens last gehad van een jeukend gehemelte.

Een koortsig gevoel en moe zijn 
Dit is ook een symptoom van hooikoorts. Hier heb ik ook vaak last van. Het is niet leuk om in de zomer het gevoel te hebben alsof je grieperig bent. Bij mij voelt mijn hoofd altijd heet aan en ben ik doodop. Dit komt meestal ook door de vele niesbuien op een dag. Soms heb ik ook nog last van hoofdpijn.


Heb ik hooikoorts of ben ik verkouden?

Veel mensen vragen zich in de herfst en winter weleens af of ze last van hooikoorts hebben of dat ze gewoon verkouden zijn. Hooikoortspatiënten die al lang of extreem last van hooikoorts hebben, weten meestal wel wanneer de klachten door hooikoorts veroorzaakt worden. Ik merk bij mijzelf dat het hooikoortsseizoen steeds vroeger begint. Kreeg ik in het verleden pas in mei of juni klachten, nu is dat al in februari of maart. Ik denk dat dit ook met de temperatuur heeft te maken. Sommige bomen of planten staan nu eerder in bloei. Weet je niet zeker of je last hebt van hooikoorts, maar kun je wel een aantal klachten afstrepen? Raadpleeg dan je arts, zodat hij het kan testen of je een hooikoortsallergie hebt. Het kan namelijk ook zo zijn dat je voor iets anders allergisch bent, zoals katten of huisstofmijt. Ikzelf ben hier ook allergisch voor.

Wanneer heb je het meeste last van hooikoorts?

Dit ligt er helemaal aan voor welke pollen jij het meest allergisch bent. Er zijn een aantal verschillende bomen, grassen en kruiden waar je allergisch voor kunt zijn. De bloei van bomen begint meestal al vroeg in het jaar en eindigt ongeveer in juli. De bomen die de meeste klachten veroorzaken zijn de Hazelaar, Witte els, Zwarte els en de Berk. Kijk voor een uitgebreid schema op de website van Pollennieuws.nl . Ikzelf krijg meestal al meteen last van klachten tijdens de eerste dagen mooi weer na de winter. Nu (in 2013) had ik erg last van hooikoortsklachten in de week van 4 maart (de eerste mooi dagen van het jaar).

Hooikoortskalender
Voorbeeld van een hooikoortskalender

Grassen hebben een sterker allergeen, waardoor deze meer klachten verzoorzaken. Deze beginnen meestal vanaf maart klachten te geven tot ongeveer eind september. Van april tot augustus heb ik meestal het meeste last van grassen. Kijk voor een uitgebreide hooikoortskalender op de website van Pollennieuws. Ook kunnen kruiden voor hooikoortsklachten zorgen, zoals de Bijvoet, Ambrosia of Klein glaskruid. Voor een uitgebreid schema verwijs ik je naar de website van Pollennieuws.nl. Op droge en winderige dagen hebben hooikoortspatiënten het meeste last van hooikoortsklachten, omdat het stuifmeel zich dan juist door de lucht verplaatst. Meestal hebben hooitkoortspatiënten minder klachten op regenachtige dagen, omdat de regen ervoor zorgt dat het stuifmeel wordt weggeregend. Dit geldt niet altijd, want ik heb op regenachtige dagen ook nog weleens last van hooitkoortsklachten.

Wat kun je tegen hooikoorts doen?

Hooikoorts is niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen die de klachten zouden kunnen verlichten. Hier ga ik in het volgende hoofdstuk op in. Wat kun je zelf nog meer doen tegen hooikoorts? Mijn belangrijkste advies is: binnen blijven. Dit is natuurlijk niet leuk als het mooi weer is. Dan wil je het liefst buiten zijn en genieten van het zonnetje. Toch hebben hooikoortspatiënten die veel last hebben van de klachten het meeste baat bij binnen zitten. Mensen die extreem veel last hebben van hooikoorts, zoals ik, kunnen zelfs binnen nog klachten hebben. Hou daarom ook de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht, zodat de pollen en het stuifmeel niet zo snel naar binnen komt.Ook hooikoortsmedicijnen bestel je eenvoudig bij Bol.com.
Bestel voor 23.00 uur bij Bol.com en je hebt je artikel de volgende dag al in huis!

Bekijk op bol.com


Wanneer je toch naar buiten gaat, kan een zonnebril oogklachten verminderen. Mijn ervaring is dat je aan zee minder last hebt van hooikoorts. In de bergen schijn je ook minder last te kunnen hebben, maar mijn ervaring is toch anders. Misschien zat ik niet hoog genoeg in de bergen en was de begroeiing niet gunstig voor mij. In het hooikoortsseizoen kun je via verschillende media het weerbericht voor hooikoortspatiënten volgen. Vaak hoor je op de radio of tv of het een gunstige of minder gunstige dag wordt voor hooikoortspatiënten. Websites met uitgebreide hooikoortsweerberichten of een hooikoortskalender zijn bijvoorbeeld weeronline, pollennieuws, allergieradar.nl of weer.nl. Dan heb je ook nog websites die gesponsord zijn door fabrikanten van hooikoortsmedicijnen zoals hooikoorts.com dat is gesponsord door Prevalin of hooikoortsbericht.nl dat is gesponsord door Allerfre.

Hooikoorts apps voor je smartphone

Er zijn ook verschillende apps voor je smartphone verkrijgbaar die verschillende soorten informatie geven over hooikoorts. Ikzelf gebruik de Pollennieuws app regelmatig. Deze is ontwikkeld door zorgverzekeraar VGZ. Er zit bijvoorbeeld een hooikoortsweerbericht in, in de vorm van een landkaart. Zo kun je zien in welke gebieden van Nederland de meeste pollen op dit moment aanwezig zijn. Wat ik een hele handige functie vind is Mijn Logboek. Je kunt hier elke dag aangeven hoeveel last je hebt van de hooikoorts. Heb je last van je ogen, neus, keel, van vermoeidheid of andere klachten? Dit kun je allemaal aangeven in de hooikoorts app. Zo worden de gegevens van honderden hooikoortspatiënten verzameld en kunnen ze deze gebruiken bij de studie naar hooikoorts. Tevens wordt er elke dag een informatief stukje geschreven door een bioloog waardoor je beter inzicht krijgt in de soorten pollen die die dag in de lucht hangen. Als laatste is er ook een hooikoorts kalender beschikbaar waar je kunt zien welke bomen, grassen en kruiden in welke maanden bloeien. Zo kun je een beetje achterhalen waar jij het meest allergisch voor bent.

De Pollennieuws smartphone app van VGZ
De Pollennieuws smartphone app van VGZ


Medicijnen bij hooikoorts

Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen hooikoorts verkrijgbaar die de symptomen bestrijden. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine, de zogenaamde anti-histaminica. Histamine is de stof die vrijkomt bij allergische reacties. Sommige hooikoorts medicijnen kun je gewoon in de winkel kopen, maar voor sommigen moet je een recept van de huisarts hebben.

Voorbeelden van hooikoorts medicijnen in tabletvorm zijn Prevalin (werkzame stof: cetirizine), Loratadine (werkzame stof: loratadine), Zyrtec (werkzame stof: cetirizine), Telfast (werkzame stof: fexofenadine), Reactine (werkzame stof: cetirizine), Allerfre (werkzame stof: loratadine), Claritine (werkzame stof: loratadine), STP-free (werkzame stof: fexofenadine), Xyzal (werkzame stof: levocetirizine) etc.

Allerfre hooikoortsmedicijn
Allerfre hooikoortsmedicijn

Dan heb je ook nog medicijnen die speciaal bedoeld zijn voor de ogen of neus zoals Livocab neusspray (werkzame stof: levocabastine), Prevalin oogdruppels (werkzame stof: cromoglicinezuur), Allergo-comod neusspray (werkzame stof: cromoglicinezuur), Livocab oogdruppels (werkzame stof: levocabastine), Tivalist oogdruppels (werkzame stof: nedocromil), Prevalin neusspray (werkzame stof: cromoglicinezuur) etc.

Ikzelf heb in het verleden al alle drogist hooikoortsmiddelen gebruikt. Het viel me op dat het eerste jaar een tabletje nog best goed hielp, maar het leek wel alsof ik het jaar daarna er immuun voor was. Zo heb ik elk jaar wel iets nieuws gebruikt. Daarna heb ik via de huisarts middelen tegen hooikoorts gehad, maar op een gegeven moment had ik daarvan ook al alles een keer gebruikt. Nu heb ik Desloratadine Actavis tabletten. Daarnaast gebruik ik een neusspray Fluticasonpropionaat en een neusspray van Livocab. Voor mijn ogen heb ik oogdruppels van Livocab. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog steeds heel erg last heb van hooikoorts en niet het gevoel heb dat de tabletten echt werken. Bij de neusspray en oogdruppels van Livocab heb ik het gevoel dat ze wel een klein beetje de klachten verminderen. Ondanks al deze hooikoortsmiddelen nies ik nog meer dan honderd keer per dag, heb ik nog steeds last van branderige jeukogen, zit mijn neus 's nachts nog vaak dicht en ben ik behoorlijk uitgeput.Ook hooikoortsmedicijnen bestel je eenvoudig bij Bol.com.
Bestel voor 23.00 uur bij Bol.com en je hebt je artikel de volgende dag al in huis!

Bekijk op bol.com


Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling waarbij niet alleen de klachten, maar ook de oorzaak wordt aangepakt. De hooikoortspatiënt krijgt dan een kleine hoeveelheid allergeenoplossing toegediend. Hierdoor treedt er gewenning op en wordt de gevoeligheid voor stuifmeel minder. De stof kan via druppels, injecties of tabletten toegediend worden. Mijn huisarts was hier niet zo enthousiast over.
Ze moeten eerst erachter komen voor welke stoffen je echt allergisch bent en wanneer je voor meerdere stoffen allergisch bent is de behandeling al minder succesvol. Je moet dan 3 tot 5 jaar elke week een prik halen en bij maar 40% van de patiënten zou het echt helpen. Ik heb toen een verwijzing naar de allergoloog gehad, maar omdat mijn klachten in die tijd minder werden (einde hooikoortsseizoen) ben ik niet meer gegaan.


Je kunt sommige hooikoortsmedicijnen gewoon bij de drogist kopen, maar raadpleeg altijd een huisarts als je hooikoortsklachten blijven aanhouden. Een dokter kan testen waar jij precies allergisch voor bent en hierdoor de juiste medicijnen voorschrijven.Geen opmerkingen:

Een reactie posten